Yksinäisyys koskettaa – ystävyys yhdistää

kuva: Minttu Nikula
Punaisen Ristin viikko 2018

Valtakunnallista Punaisen Ristin viikkoa vietetään tänä vuonna 3.-9.5. torstaista keskiviikkoon. Teemana on tänä vuonna arjen turvallisuus. Arjen turvallisuutta ovat myös ystävyyssuhteet, läheiset ihmiset ja toisesta huolehtiminen. Arki on turvallista, kun lähellä on ihmisiä, joihin tukeutua, turvautua ja pyytää apua hädän hetkellä. Arjen turvallisuutta on myös saada jakaa onnen ja ilon hetket toisen ihmisen kanssa.

SPR-Kirppiset viettävät Punaisen Ristin viikkoa kaikissa 13 Kirppismyymälässä paikallisin tapahtumin, tempauksin ja tarjouksin. Tutustu tarkemmin Sinua lähellä olevan SPR-Kirppiksen Punaisen Ristin viikon ohjelmaan myymälä- sivuilta ja Kirppisten FB-sivujen kautta. SPR-Kirppisten tuotto käytetään SPR Länsi-Suomen piirissä mm. paikallisen ystävätoiminnan järjestämisen tukemiseen. Aihe on siis yhteinen ja tärkeä meille kaikille hyvää kierrättäville!

Ystävätoiminnan aluetyöntekijä Mintun ajatuksia ystävätoiminnasta.

Olen toiminut Punaisen Ristin ystävävälittäjänä seitsemän vuotta. Olen tutustuttanut toisiinsa sinä aikana satoja ihmisiä. Olen kohdannut sinä aikana satoja ihmisiä. Satoja ihmisiä, joita yhdistää toisaalta kaipuu toiseen ihmiseen. Jokainen kohtaaminen on erilainen. Yksinäisyydellä on monet kasvot, eikä se katso ikää, elämäntilannetta tai sukupuolta. Joka kerta se kuitenkin koskettaa syvästi.

Tällä viikolla olen jutellut puhelimessa erään, yli 90-vuotiaan, yksinelävän naisen sisaren tyttären kanssa. Hän soitti tädistään, joka sairaskohtauksen jälkeen ei pääse enää ulos pyörätuolissaan, ja tarvitsisi apua ulkoiluun. Itsenäisenä naisena hän on tottunut, että voi liikkua ja toimia aktiivisesti, ja pyörätuoli tuntuu nyt sitovan hänet kotiin, rakentavan kalterit portaikkoon. Kaikki omaiset asuvat toisessa kaupungissa ja palveluita ei juurikaan vielä ole.

Eilen kohtasin toisen, laitoksessa asuvan, 80-vuotiaan naisen. Huone täynnä värikkäitä tauluja, kirjoja, unisieppareita ja afrikkalaisia patsaita. Naisen, joka on kiertänyt maailmaa, seuraa yhä politiikkaa ja pitää nyt kirjaa viikonpäivistä, jotta edes jotenkin pysyy kiinni maailman menossa ja onnellinen, että huoneessa on televisio, aina ei ole ollut. Naisen halvaantui vuosia sitten ja pystyy enää käyttämään vain toista kättään, vaikka juomiseen. Muuten hän makaa sängyssään. Hän toivoo, että joku tulisi lukemaan hänelle, mitä vain raamatusta seiskapäiväälehteen. Että olisi toinen ihminen siinä, joka antaisi tunteen, että elämä virtaa.

Pieni hetki aikaa toiselle ihmiselle

Joka viikko tapaan tai kuuntelen puhelimessa tarinoita siitä, miten tavalliset ihmiset, kuten minä tai sinä, pyytävät ystävää itselleen, sitä, että tulisi joku, jolla olisi pieni hetki aikaa. Muuta ei tarvita. Vapaaehtoisiksi tarjoutuvia tapaan valitettavasti vähän harvemmin. Onneksi kuitenkin tapaan heitäkin. Monta sataa sydämellistä ihmistä vierailee joka viikko ennestään tuntemattoman ihmisen luona, luoden ystävyyssuhteita, jotka syvenevät kerta kerralta ja toisinaan jatkuvat hautajaisiin saakka. Vapaaehtoistyö on välillä rankkaa, välillä hauskaa, välillä herkkää, ja välillä tylsää. Joka kerta sekin kuitenkin koskettaa, ja luo tunteen siitä, että on tarpeellinen ja tärkeä jollekin. Elintärkeä jollekin.

Onko sinulla hetki aikaa olla ihmisenä toiselle ihmiselle?

Ota yhteys ystävätoimistoon:
ystava.kokkola@gmail.com, p. 0400442953
Ystävätoimisto

tai täytä yhteystietosi netissä ja otamme sinuun yhteyttä:
Mukaan Ystäväksi!

Ystävätoiminnassa työharjoittelussa olevan Outin ajatuksia ystävätoiminnasta:

”Minun ei ystävänä tarvitse osata mitään erityistä, tärkeintä on, että olen läsnä. He ovat erilaisia ihmisiä, joilla on vain yksi yhteinen tekijä, yksinäisyys. Suurin osa on kuitenkin vanhuksia. Isäni on vanha. Pelkäsin, että en jaksa lisää vanhoja ihmisiä. Että tapaamiset vievät liikaa voimavarojani. Yllätyin, että en ajatellut heitä vanhuksina, vaan yksinäisinä jotka kaipaavat seuraa. Tapaamiset voivat silti joskus olla henkisesti rankkoja. Minulla on oltava keinot jättää asiat taakseni. On haastavaa löytää vapaaehtoiselle, eli minulle ystäväksi henkilö. Siinä on kahden toisilleen vieraan ihmisen sovittava yhteen. On myös hyväksyttävä, että aina ei synkkaa ja se ei ole kenenkään syy.”

Tulemme Outin kanssa esittelemään Ystävätoimintaa Kokkolan SPR-Kirppikselle Punaisen Ristin viikolla ti 8.5. klo 12-16!
Tervetuloa juttelemaan! -Minttu-