Laita se kumipuku päälle!

Vuoden 2018 Kesäkumi-kampanjaan kuuluvien Kesäkumien jako on käynnistynyt 2.6.2018 YleX-Popissa Vaasassa. Vuoden 2018 Kesäkumikampanja on järjestyksessään jo 23. ja sen järjestäjinä toimivat YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Kampanjaa tukee myös Sosiaali- ja terveysministeriö.

Jaossa ennätysmäärä Kesäkumeja

Kesän 2018 aikana jaetaan ennätyksellisesti 190 000 kesäkumia! Sotilaskotiliitto on myös mukana kampanjassa ja jakaa varusmiespalvelustaan suorittaville 30 000 kpl Lomakumia.

Seksikiskalle

Kesäkumi-kampanjan mukana tapahtumissa kiertää Seksikiska. Seksikiskalla voi kysyä mitä tahansa seksiin tai ehkäisyyn liittyvää Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoisten lisäksi Väestöliiton ja Syöpäjärjestöjen asiantuntijoilta.

Kiskalla voi myös suorittaa kondomiajokortin sekä Naimamaisteritutkinnon. Parin vuoden aikana Seksikiskasta on tullut suosittu piste festareilla ja sen huomasi myös YleXPopissa – kiskalle oli koko tapahtuman ajan jonoa.

Kesäkumitapahtumat kesällä 2018

Kesän aikana Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset kiertävät kymmenissä tapahtumissa ympäri Suomen jakamassa Kesäkumeja ja tietoutta turvaseksistä. Seuraavat tapahtumat ovat:
• 6.-8.7.2018 Ruisrock-festivaali Turussa
• 13.-15.7.2018 Ilosaarirock-festivaali Joensuussa
• 17.-18.8.2018 Blockfest-festivaali Tampereella

Festareilla järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset kohtaavat tuhansia nuoria ja keskustelevat heidän kanssaan turvallisesta seksistä ja tietenkin jakavat kesäkumeja ilmaiseksi turvaseksiä harrastaville, vastuullisille nuorille, miksei vanhemmillekin. Nuoret tiedostavat jo entuudestaan Kesäkumikampanjan ja tulevat usein pyytämäänkin niitä, toiset ujosti, toiset rennommin.

Kesäkumi myös suuseksiin!

Väestöliiton nuorisolääkäri Miia Halosen mukaan monille on uutta tietoa se, että seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, ja myös naiselle suuseksiä annettaessa. Halosen tuntuma on, että vielä aika harva tietää, mikä on suuseksisuoja ja miten sitä kuuluisi käyttää. Suun ja nielun alueen syöpien määrä on kasvanut nopeasti monissa länsimaissa, sen yhdeksi syyksi epäillään suuseksissä tarttuvaa papilloomavirusta,

Kondomi toimii suojana emätin- sekä anaaliyhdynnässä, mutta siitä saa helposti muokattua myös suuseksisuojan. Ohjeet suojan tekoon löytyvät kondomipakkauksesta suomeksi ja ruotsiksi.

Kesäkumeissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa ohjeet myös saameksi. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto jakaa pohjois-, inarin- ja koltansaamenkielisiä kumeja.

 

Kiinnostuitko? Tule mukaan vapaaehtoiseksi!

Seuraa kampanjaa somessa: #kesäkumi ja #naimamaisteri

Kesäkumibiisin esittäjä on tänä vuonna Antti Tuisku. Kappaleen kertosäe ”Laita se kumipuku päälle” on kampanjan iskulause.
Nuoria muistutetaan suojautumaan erityisesti suuseksissä, jota harrastetaan enemmän kuin ennen.