NÄLKÄPÄIVÄ 2018

 

Nälkäpäivä on monelle ennestään tuttu keräystapahtuma, jossa näemme punaisin keräyslippain ja -liivein varustettuja lipaskerääjiä. Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka on saanut alkunsa v.1980 ja järjestetään joka vuosi syyskuussa. Tänä vuonna Nälkäpäivän lipaskeräystä järjestetään 20.-22.9.2018. Tapahtuma on laajennut nopeasti koko maahan ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla. Joillain paikkakunnilla myös koululaiset osallistuvat tapahtumaan.

Nälkäpäiväkeräyksen tarkoitus ja varojen käyttö

Arjen ja kiireen keskellä ei usein tule ajatelleeksi, kuinka paljon lähellä ja kaukana tarvitaan valmiuksia eri hätä- ja onnettomuustilanteita varten? Kun luemme tai kuulemme uutisia onnettomuuksista, katastrofeista ja hädästä, pysähdymmekö miettimään, mitä kaikkea tarvitaankaan, kun perhe menettää kodin ja omaisuuden tulipalossa tai kokonainen ihmisryhmä joutuu jättämään kotipaikkansa sodan tai muun katastrofin seurauksena? Mitä he tarvitsevat, jotta selviävät ja pääsevät eteenpäin? Tai kun henkilö on kadonnut ja järjestetään etsintöjä maastosta? Entä kuiva kesä, joka aiheuttaa laajoja maastopaloja? Kuka ja mikä taho hoitaa avun paikalle, ja on aina valmiudessa tulemaan paikalle? Ja miten tämä kaikki valmius ylläpidetään?

Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla Suomessa autetaan tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa onnettomuuksissa!

Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin jo hammasharjasta lähtien. Suomen Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen. Pelkästään vuonna 2017 Suomen Punainen Risti auttoi 121 tulipalo tapauksessa ympäri Suomea. Viime vuonna SPR Länsi-Suomen piirin osastot avustivat 28 tehtävässä 76:tta henkilöä. Yhteensä viime vuonna jo pelkästään tulipalojen uhreja tuettiin katastrofirahastosta SPR Länsi-Suomen piirimme alueella lähes 28 000 eurolla.

Nälkäpäivä on tärkein keräys katastrofirahaston kartuttamiseksi. Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 85 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi rahaa voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Juuri nyt Nälkäpäivän lahjoituksia tarvitaan erityisesti Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalassa Bangladeshissa, jonne lähes miljoona ihmistä on paennut Myanmarin väkivaltaisuuksia. Ympäri vuorokauden auki olevassa sairaalassa hoidetaan erityisesti vaikeita synnytyksiä ja tehdään vaativia leikkauksia. Avun tarve on valtava.

Osa meistä SPR-Kirppisten työntekijöistä kävi tutustumassa Suomen Punaisen Ristin Kalkun logistiikkakeskukseen. Tampereen Kalkussa sijaitseva logistiikkakeskus ylläpitää Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä auttamisvalmiutta. Logistiikkakeskuksessa tehdään katastrofiapu- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin tarvittavat hankinnat. Keskuksessa huolehditaan myös avustustarvikkeiden varastoinnista, pakkauksesta ja kuljetuksesta. Kalkussa ylläpidetään katastrofivalmiusyksiköitä jatkuvassa lähtövalmiudessa sekä ylläpidetään kotimaan valmiusvarastoa katastrofitilanteiden varalle. Logistiikkakeskus huolehtii myös avustustarvikkeiden ja katastrofivalmiusyksikköjen välineistön hankinnasta, pakkaamisesta ja varastoinnista. Lisäksi keskuksessa säilytetään kotimaan äkillisissä katastrofeissa tarvittavia avustustarvikkeita.

Vierailumme ja tutustuminen logistiikkakeskukseen oli tunteita, ajatuksia sekä silmiä avaava kokemus.

Osallistu ja auta – sinun avullasi on merkitys

Jokainen meistä voi itse valita ja auttaa omalla tavallaan. Voi osallistua kerääjäksi tai lahjoittaa, pienikin apu on iso teko. Auttamalla saa hyvän mielen, kun voi osallistua tärkeään asiaan.

Olisi harmi, jos ajattelisimme itsekkäästi, että eihän tämä minua koske. Koskaan ei tiedä, mitä voi sattua.

Jonain päivänä joku läheisistämme tai itse saatamme olla avun tarpeessa. Silloin on varmasti kiitollinen avusta, arvostaa sitä ja ymmärtää tämän kaiken merkityksen! Jokainen meistä on tervetullut Nälkäpäivän kerääjäksi. Voit ilmoittautua oman paikkakuntasi SPR paikallisosaston keräysvastaavalle tai tulemalla tapahtumaan paikan päälle. Jos lipaskeräys ei ole sinun juttusi, mutta haluat silti auttaa, voit toimia digikerääjänä netissä ja perustaa Facebook-keräyksen tai oman nettikeräyksen.

Kuinka voit tehdä lahjoituksen?

Lahjoittaa voi usealla eri tavalla, esimerkiksi lippaaseen lahjoittamalla, tekstiviestillä, mobiilisiirrolla, tilisiirrolla tai netissä. Tarkemmat lisätiedot ja numerot löydät  TÄÄLTÄ!

SPR-Kirppikset ja Nälkäpäivä

Nälkäpäivä näkyy SPR-Kirppiksillä eri tavoin. SPR-Kirppiksillä on Nälkäpäivien ajalla erilaisia päivittäin vaihtuvia tarjouksia alueesta ja paikkakunnasta riippuen. Teemme paikkakuntakohtaisesti yhteistyötä SPR:n paikallisosastojen kanssa ja osa työntekijöistämme toimii lipaskerääjinä. Päivien aikana jaamme yleisesti tietoa Nälkäpäivästä ja lahjoittamisesta. Ilmoitteluamme voit seurata nettisivuilta sekä SPR-Kirppisten Facebook-sivuilta. Kirppiksiltä löytyvät myös keräyslippaat, joihin on helppo tuoda oma nälkäpäivälahjoitus.

Jokainen meistä voi auttaa!
Tehdään yhdessä hyvä Nälkäpäivä 2018.

Tervetuloa!