Lahjoita oikein – kierrätät hyvää kaksinkertaisesti!

Lahjoitusten läpikäyminen on tarkkaa työtä

Lahjoitustuotteiden läpikäyminen, lajittelu, siistiminen ja edelleen kierrättäminen on päivittäistä työtämme SPR-Kirppiksillä. Olemme kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta, joka meille tuodaan. Lahjoitusten avulla teemme tärkeää varainkeruutyötämme Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun ja hyväntekeväisyystyön eteen. Lahjoitusten myynnistä saamamme tuoton avulla teemme lisäksi merkittävää yhteiskuntavastuullista työllistämistä. Tämän lisäksi haluamme SPR-Kirppisketjuna näkyä ja erottua erityisesti myös ekologisena kestävän kehityksen ja kiertotalouden lipunkantajana toimialallamme.

Oikean lahjoitus- ja kierrätystavan merkitys on iso

Muistutamme aika ajoin sosiaalisen median kanavissamme oikean lahjoittamistavan tärkeydestä. Iloksemme myös muut julistavat oikean lahjoitustavan ja kierrättämisen merkityksestä. Me Naiset lehti julkaisi hetki sitten artikkelin aiheesta, ”Laitoitko paidan kierrätykseen, vaikka siitä puuttui nappi? Älä tee näitä virheitä, kun maritat vaatekaappiasi”. Artikkelia varten lehti oli haastatellut Tavarataidot kirjan kirjoittajaa sekä Arkijärki-blogin kirjoittajaa Jenni Sarrasta. Konmarittaminen on toki tämän ajan trendi ja tärkeää meille, jotta saamme Kirppismyymälöihimme kallisarvoista lahjoitustavaraa, vaatetta ja tekstiiliä. Konmarittamisessa ei silti aina uhrata tarpeeksi aikaa sille, mitä pois heitettäville tavaroille, vaatteille tai tekstiileille tapahtuu. Jos haluat, että lahjoittamasi tavara, vaate ja tekstiili todella tekee hyvää, tulee sen olla myös siinä kunnossa.

Opettele oikea tapa lahjoittaa ja kierrättää

Moni meistä ajattelee kierrättämisen ja lahjoittamisen olevan helppoa, ja helppoahan se onkin, kun sen tekee oikein. Kierrättäminen ja lahjoittaminen ei kuitenkaan ole vain sitä, että itselle tarpeeton, usein myös likainen ja rikkinäinen, tuote sullotaan pussiin ja heitetään kierrätys- tai keräyslaatikkoon. Sen sijaan, jos todella haluat, että joku muu voi vielä hyötyä sinulle tarpeettomasta kannattaa opetella oikean lahjoittamisen ja kierrättämisen opit.

Jäte on jätettä, se ei sovellu lahjoitukseksi

Jenni Sarraksen mukaan valtaosaa meistä vaivaa roskiin heittämisen pelko. Muun muassa tämän vuoksi kierrätys- ja lahjoituslaatikoihin päätyy sinne kuulumatonta tavaraa, vaatetta ja tekstiiliä. Sarraksen mukaan meidän pitäisikin opetella hyväksymään, että vääjäämättä tuotamme erilaista jätettä. Tärkeää sen sijaan on osata, ja vähintään opetella kierrättämään vielä hyväkuntoinen; siisti ja puhdas, itselle tarpeeton tavara, tekstiili ja vaate oikealla tavalla. Huonokuntoinen vaate tai tekstiili kelpaa korkeintaan tiski- tai siivousrätiksi ja rikkinäinen tavara mm. elektroniikka tulee hävittää sille kuuluvalla tavalla – ei tuoda sitä lahjoitukseksi. Viimeistään lahjoitusta käsittelevä työntekijä ja toimija joutuu viemään tavaran jätteeksi. Jenni Sarraksen mukaan esimerkiksi lahjoitetut vaatteet tulisi voida pukea päälleen siltä seisomalta. Sama sääntö pätee myös muuhun lahjoitettuun tavaraan.

Väärä lahjoitus- ja kierrätystapa lisää kustannuksia

Samaa mieltä on myös Suomen tunnetuin trashionista Outi Pyy. Outi Pyy pyrkii valistamaan ihmisiä oikean kierrätystavan tärkeydestä ja ekologisesta kierrätysmuodista. Jenni Sarraksen tavoin Outi Pyy kirjoittaa sivustollaan, outilespyy.com oikean lahjoitustavan ja kierrättämisen tärkeydestä. Outi Pyy muistuttaa, että mikäli lahjoitettu tavara, vaate tai tekstiili pakataan huolimattomasti tai väärin, tai lahjoitettavaksi ylipäänsä viedään sinne kuulumatonta tavaraa, vaatetta tai tekstiiliä aiheuttaa se lahjoituksen vastaanottavalle esim. hyväntekeväisyysjärjestölle ylimääräisiä jätekustannuksia, jotka olisi muuten voitu käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen – hyväntekeväisyyteen. Outi Pyy muistuttaa myös, että käytetyn tavaran, tekstiilin ja vaatteen läpikäy ja lajittelee aina ihminen, ei kone. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis, mikäli haluat että vanhat tavarasi, vaatteesi ja tekstiilisi ym. pääsevät vielä uudelle kierrokselle tuottamaan hyvää jollekin muulle, on tärkeää pakata lahjoitustuotteet oikein ja viedä ne oikeaan paikkaa.

Lahjoita ja kierrätä hyvää oikein

Outi Pyyn ja Jenni Sarraksen sivustoilta tiivistettyjen ”Näin lahjoitat oikein” ohjeiden avulla onnistut aivan varmasti!

1. Pakkaa lahjoitukseen tarkoitettu tavara, vaate ja tekstiili oikein.
– Pakattu lahjoitus tulisi olla vesitiivis, sillä ulkona sijaitsevat kierrätys- ja keräyslaatikot eivät ole vesitiiviitä. Lisäksi lahjoitettu tuote saattaa olla keräyslaatikossa jonkun aikaa ennen tyhjennystä.
– Pakatessasi lahjoitukseen esim. kenkiä, olisi hyvä sitoa kengät yhteen, jos mahdollista. Näin lahjoituksen purkajan ja käsittelijä on helppo löytää kenkäparit, eivätkä ne huku muun tavaran sekaan. Parittomia kenkiä ei yleensä voi käyttää. Lisäksi vaatteiden joukkoon pakatut kengät likaavat turhaan siistit ja puhtaat vaatteet/tekstiilit.
– Erilaiset lahjoitukseen menevät tuotteet; tavara, vaate ja tekstiili tulisi pakata erillisiin pakkauksiin. Tämä helpottaa lahjoituksen käsittelyä ja edelleen lajittelua.

2. Huolittele lahjoitettavat tuotteet ennen lahjoitukseen tuomista
– Hyväntekeväisyysjärjestöillä ei ole mahdollisuutta, varsinkaan isoissa määrissä tehtävään vaatehuoltoon. Sen vuoksi älä tuo vaatetta tai tekstiiliä ym. lahjoitukseen suoraan kellarista tai varastosta.
– Jos vaatteesi tai tavarasi on rikki se ei kelpaa lahjoitukseen, se kuuluu jätteeksi tai muuhun kierrätykseen. Ennen lahjoitukseen tuomista tarkista, että napit ovat kiinni ja vetoketjut toimivat. Tarkista myös vaatteen kaulukset, hihansuut sekä kainalot. Jos niissä on kellastumia tai piintynyttä likaa ne eivät ole lahjoitukseen sopivia ennen pesua.
– Jos vaatteessa tai tekstiilissä on kesto tahra älä tuo sitä lahjoitukseen. Samoin, jos vaate on kovin nyppyinen, päätyy se myös jätteeksi. Poista vaatteesta ja huonekalusta myös eläinten karvat.

3. Poikkeukset sääntöihin
– Vintagevaatetta, tekstiiliä ja muita tuotteita voi lahjoittaa, vaikka niissä olisi pieni vika. Vintagella tarkoitetaan ennen 1990-luvulla valmistettuja tuotteita tai vaatteita. Kannattaa kuitenkin varmistaa mitä ko. tuotteita tai vaatteita hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat vastaan, esim. kysymällä suoraan lahjoituksen vastaanottajalta.
– Käytettyjä sukkia, sukkahousuja tai alusvaatteita ei voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, elleivät ne ole uutta vastaavassa kunnossa. Niissä ei saa olla mitään käytön jälkiä. Vintage alusvaatteita voi lahjoittaa, toki myös varauksella, ja vain jos nekin ovat siistit, puhtaat ja ehjät.

Summa summarum

Kierrätä ja lahjoita siis itsellesi tarpeeton tavara, vaate ja tekstiili oikealla tavalla ja kierrätät hyvää kaksinkertaisesti. Lahjoituksestasi ja edelleen kierrättämästäsi tuotteesta hyötyy aidosti vielä joku muu ja samalla tiedät vähentäväsi muun muassa loppujätekustannuksia sekä pienennät hiilijalanjälkeäsi ja ilmastonmuutosta. Lahjoita aina niin, kuin antaisit parhaalle ystävälle lahjaksi!

Kiitos oikeasta tavastasi lahjoittaa!
Kiitos, että kierrätät hyvää kanssamme!
  • Outi Hakunti, toimialapäällikkö, SPR-Kirppis Kokkola ja Kannus