Maailma on pyöreä, jotta ystävyys voisi ympäröidä sen!

Carpe friendship – Tartu ystävyyteen!

Vietimme SPR-Kirppiksillä ystäväpäivää tänä vuonna teemalla ”Tartu ystävyyteen”.
Jopa viidesosa suomalaisista tuntee itsensä yksinäiseksi, ainakin toisinaan. Yksinäisyys voi tuntua näkymättömyydeltä, tyhjyydeltä tai se voi ilmetä fyysisenä kipuna.

Kuka tahansa voi olla yksinäinen, mutta onneksi kuka tahansa voi myös auttaa. Yksinäisyyden lopettaminen alkaa sen huomaamisesta: yksinäisen näkemisestä ja kohtaamisesta. Vain yhdessä onnistumme, joten nähdään ja huomataan toisemme, ja tartutaan ystävyyteen! Punainen Risti lievittää yksinäisyyttä välittämällä ystäviä toisen ihmisen seuraa kaipaaville. Ystävät tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa heille itselleen sopivalla tavalla esimerkiksi kahvitellen tai ulkoillen.

Kaipaatko ystävää itsellesi tai läheisellesi?
• Ota yhteyttä paikkakuntasi Punaiseen Ristiin tai alueelliseen toimistoon
• Paikalliseen ja alueelliseen ystävävälitykseen
• Nuori nuorelle -ystävätoimintaan
• Verkkoystävätoimintaan

Ystävätoiminnan aluetyötä Keski-Pohjanmaalla

Henna Oikari toimii ystävätoiminnan aluetyöntekijänä Kokkolassa. Henna tekee ystävätoimintaa koko Keski-Pohjanmaan alueella. ”Aloitin työssä syyskuussa ja on ollut upeaa huomata miten hienoon ja aktiiviseen SPR:n porukkaan olen saanutkin tulla mukaan”.

Henna on toiminut kuntoutus ja järjestötyössä koko työuransa ajan ja hyvinvoinnin tukeminen on lähellä hänen sydäntään. Vapaaehtoistoiminnan parissa Henna on työskennellyt pian kymmenen vuotta toimien mm. vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina ja kouluttajana. ”Sydämeltäni olen hoitaja ja kouluttaja, sekä kaikkeen uuteen innostuva kahden pojan äiti, jonka perhettä pyörittää salibandy ja 2 vuotias vehnäterrieri”. Punaisen ristin ystävätoimintaan Henna on tutustunut edellisen työnsä kautta ja kertoo jo silloin pääseensä mukaan hienoihin projekteihin, ”toivon että voimme yhdessä jatkaa työtä yksinäisyyden syrjäyttämisen parissa”.

Hyvinvointia ystävätoiminnan kautta

Yksinäisyyden torjujana Henna kokee tärkeimmäksi tehtäväkseen luoda ystäville ja ystävävälittäjille parhaat mahdolliset toimintaedellytykset, jotta heidän tärkeä työnsä tulee nähdyksi ja saa ansaitsemansa huomion. Yksinäisyys on yhteiskunnassamme kansantauti ja siihen tulee suhtautua sen vaatimalla vakavuudella, onneksi Keski-Pohjanmaalla on huomioitu ihmisten tarve ja tarjottu meille mahdollisuus olla tukemassa alueemme hyvinvointia ystävätoiminnan kautta. Syksy on tuonut Hennalle suuren joukon uusia ystäviä, tuttuja ja työkavereita. Ystävätoimisto on siirtynyt SPR-Kirppiksen kanssa samoihin tiloihin, mikä mahdollistaa taas uutta ja jännittävää yhteistyötä ja upean työporukan. ”Punaiseen Ristiin olen aina liittänyt hyvän tekemisen, avun ja vakaan toiminnan, näiden sanojen ja punaisenristin periaatteiden alla on hienoa päästä työskentelemään”.

Ota rohkeasti yhteyttä kysy, kerro ja ihmettele. Olen aika liikkuvaa sorttia ja minut tavoittaa parhaiten puhelimitse 040 0442 953 tai sähköpostilla henna.oikari@punainenristi.fi. Toimistoltakin voit minut löytää, joten kurkista ovesta tai kysäise kassalta osoitteessa SPR-Kirppis, Kokkola Vaunumiehenkatu 4B, Kokkola. Tehdään yhdessä upea vuosi 2019!

Faktaa Suomen Punaisen ristin ystävätoiminnasta

Yli puolet suomalaisista on kokenut yksinäisyyttä jossain elämän vaiheessa. Kuka tahansa voi jäädä yksin. Punainen Risti välittää vapaaehtoisia ystäviä toisen ihmisen läsnäoloa kaipaaville.

Kaikki ystäviksi haluavat saavat koulutuksen tärkeään tehtäväänsä.
Ystäväkurssilla pääset tutustumaan toimintaan tarkemmin ja halutessasi voit valita sinulle sopivimman toimintamuodon vasta kurssin jälkeen. Tervetuloa!

 Mitä ystävältä odotetaan?

Ystävätoiminnan vapaaehtoisena sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa aikaasi sen verran kuin haluat. Vapaaehtoisen ystävän tärkein ominaisuus on kyky kuunnella ja olla läsnä. Yhteinen ajanvietto voi olla kahvittelua, ulkoilua tai jokin mielekäs harrastus. Voitte yhdessä miettiä, kuinka haluatte tavata. Ystävätoiminnan myötä syntyy siteitä yli ikä- ja kulttuurirajojen, ja yhteinen ajanvietto rikastuttaa myös vapaaehtoisen ystävän elämää.

Punaisen Ristin ystävätoiminta on monipuolista

Voit toimia:
• ikäihmisen ystävänä
• maahanmuuttajan ystävänä
• mielenterveyskuntoutujan ystävänä
• vankilavierailijana
• vammaisen ystävänä
• nuoren ystävänä
• verkkoystävänä
• ystävärenkaassa
• ikäihmisten virkistystoiminnassa
• vapaaehtoisena sairaalassa tai vanhainkodissa
• vapaaehtoisten ohjaajana tai kouluttajana

LähiTapiola tukee Punaisen Ristin ystävätoimintaa Suomessa.

Lue lisää https://rednet.punainenristi.fi/ystavatoiminta