5 hyvää syytä kierrättää

Teksti Sannamari Rasmus

5 hyvää syytä ostaa kierrätettyä vuonna 2020

Jotkut meistä ovat käyneet kirpputoreilta etsimässä halpoja huonekaluja ensiasuntoon. Tai etsien tiettyä juhlatyyliin sopivaa asua/asustetta tietyn aikakauden juhlalookkiin. Kirpputorilla löytöjen tekeminen voi olla myös paljon enemmän kuin vain satunnaiset kerrat vuodessa. Myös kierrättäminen ja ympäristön ekoteot puhuttelevat ihmisiä entistä enemmän tänä päivänä. Kierrätyksessä on monia hyviä puolia. Tässä 5 hyvää syytä ostaa kierrätettyä vuonna 2020!

1. Persoonallisuus ja erottautuminen muista!
Jokaisella meistä on omat mieltymykset ja eri asiat, jotka kiinnostavat. Ole rohkeasti uniikki ja oma itsesi! Niin pukeutumisessa kuin kodin sisustamisessa, tee sellaisia persoonallisia ja omannäköisiä löytöjä, jotka ilahduttavat itseäsi ja miellyttävät omaa silmääsi. Aina ei tarvitse mennä trendien perässä, vaan voi luoda rohkeasti omia, uusia trendejä.

Persoonallisuutta pukeutumiseen saa asusteilla kuten koruilla!
Kuvassa Lina-Mari Söderling ja Sannamari Rasmus

2. Ympäristö kiittää!
Ostamalla käytettyä tuet kiertotaloutta ja toisen turhat tavarat pääsevät käyttöön, eivätkä päädy kaatopaikalle tai kaappien kätköihin. Uusien tavaroiden ja vaatteiden tuottamiseen kuluu valtavasti luonnonvaroja, joten käytettynä ostaminen on aina ympäristölle parempi ekoteko.

3. Säästä rahaa!
Tämä tuntuu lompakossa mukavalta. Käytetty on melkeinpä aina uutta edullisempaa. Voit tehdä Super-hyviä löytöjä, vain muutamilla euroilla. Joskus saatat löytää täysin käyttämättömiä vaatteita, joissa on vielä alkuperäiset hintalaputkin paikallaan. 

4. DIY inspiraatio.
Anna jollekin tavaralle, vaatteelle tai kankaalle uusi elämä tuunaamalla sitä. Kirpparit voivat olla aarreaittoja Do it yourself-ihmisille. Ostin joskus kirppikseltä vanhan mikron lasialustan, ja se sai uuden elämän koiran ruoka-astioiden alustarjottimena. Tyyli on vapaa ja mielikuvituksella ei ole rajaa! Vanhoista lakanoista tai t-paidoista voi tehdä kestorättejä, mitkä ovat tällä hetkellä IN!

5. Hyvä mieli, parempi omatunto!
Kierrättämällä ja ostamalla kierrätettyä tulee hyvä mieli antaessaan tavaroille uuden elämän. Käytettyjen vaatteiden ostaminen estää vaatteita päätymästä kaatopaikalle ja taas ympäristö kiittää ja tuo parempaa omaatuntoa. Jos etsit tiettyä tuotetta kirpparilta, niin sen löytyminen tuntuu hyvältä, se on kuin lottovoitto, ja sen tähden tavaraa arvostaakin enemmän.

”Pitkäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella.”
Aloita kierrätysmatkasi jo tänään – poikkea SPR-Kirppikselle!

Olemme Sinua palveleva asiakasystävällinen ja viihtyisä kirpputorimyymälä Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Lisätietoja www.spr-kirppis.fi#sprkirppis

Sannamari Rasmus, Sosionomi opiskelija (AMK)

Sosionomi (AMK) tutkintoon sisältyvä käytännön työssäoppimisjakso SPR Länsi-Suomen piirin Kokkolan SPR-kirppiksellä

Olen Sannamari Rasmus, sosionomi (AMK) opiskelija Centrian ammattikorkeakoulusta Kokkolasta. Tulin suorittamaan lähijohtamisen käytännön työssäoppimisjaksoa SPR-Kirppis Kokkolan myymälään tammikuussa 2020. Ennen harjoittelujakson alkua SPR-Kirppikselle tulo jännitti, erityisesti ammatillisessa mielessä. Mietin, saanko ja tulenko saamaan tästä harjoittelupaikasta niitä eväitä, joita tarvitsen lähijohtamisen harjoittelun tavoitteisiini esim. syventää tietämystä ja osaamista johtamisen ja organisoinnin eri osa-alueista ja prosesseista. Tavoitteenani oli myös syventää valmiuksiani toimia projektin vetäjänä erilaisissa kehittämishankkeissa.

Lämmin vastaanotto ja paljon uutta tietoa

Heti ensimmäisistä päivistä lähtien tunsin oloni kotoisaksi ja SPR-kirppiksellä olikin hyvin lämmin vastaanotto. Työntekijät ovat hyvin mukavia ja lämminhenkisiä. Harjoittelua on nyt yli puolet takana ja olen kyllä saanut oppia monenlaisia uusia asioita niin kirppiksen puolelta, kuin myös muista SPR:n toiminnoista kuten ystävätoiminnasta, projekteista ja hankkeista. Lisäksi tietämykseni ja osaamiseni SPR-Kirppiksen, ja yleisesti Punaisen Ristin eri yhteistyökumppaneista ja sidosryhmistä on lisääntynyt. Tässäkin työssä tehdään paljon verkostotyötä. Jo heti ensimmäisenä harjoittelupäivänä sainkin osallistua palaveriin, jossa sain vastuuta yhden yhteistyötapahtuman suunnittelusta, organisoinnista ja käytännön järjestämisestä.

Onnekseni Punainen Risti ja SPR-Kirppis on osoittautunut juuri sopivaksi oppimisympäristöksi ja harjoittelupaikaksi sosionomi (AMK) opiskelijalle. Erityisiä tavoitteita käytännön oppimisjaksolleni olivat mm. syventää osaamista ja tietoa sosiaalialan johtamisesta ja toiminnan organisoinnista. Syventää osaamistani toimintayksikön strategisesta ajattelusta, kehittää edelleen omaa osaamista ja asiantuntemusta yksilö- ja yhteisötoiminnasta ja syventää valmiuksiani toimia työyhteisön esimiehenä ja itsenäisenä projektinvetäjänä.

Sosiaalialaa, kaupallisuutta ja hallintoa

Voin kehua ja suositella Punaista Ristiä ja SPR-Kirppistä käytännön oppimisympäristönä AMK-opiskelijalle; sekä sosiaalialalta että kaupalliselta alalta. Punainen Risti ja SPR-Kirppis on monipuolinen paikka kartuttaa monenlaista osaamista, tietoa ja taitoa mm. sosiaalisesta näkökulmasta, mutta myös kaupallisesta ja hallinnollisesta näkökulmasta. Aiempi kokemukseni SPR-Kirppiksestä oli lähinnä asiakkaan roolista ja näkökulmasta, ja Punaisen Ristin toiminnasta tiesin toki ennestään suoritettuani mm. ystävätoiminnan peruskurssin ja toimiessani vapaaehtoisena ystävänä. Yleinen tietämykseni Punaisen Ristin todella monipuolisesta ja laajasta toiminnasta järjestönä on lisääntynyt paljon harjoittelujakson aikana. Lisäksi en ollut osannut ajatella miten paljon SPR-kirppiksellä on erilaista toimintaa, ja kuinka paljon myymälä ”kätkee” sisälleen erilaista tekemistä, ihmisiä, osaamista ja luovuutta!

Rohkeasti tutustumaan Punaiseen Ristiin ja SPR-Kirppikselle

Harjoittelujaksoni on vielä kesken, mutta olen jo nyt saanut uutta ja erilaista näkökulmaa mm. projektien vetämiseen, henkilöstöjohtamiseen ja johtamisen laajuuteen kaikessa moninaisuudessaan. Erityisesti kun kyseessä on toimintaympäristö, jossa sosiaalinen, kaupallinen ja hallinnollinen osaaminen ja tietotaito pitää osata yhdistää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Suosittelen ehdottomasti myös kaupallisen- ja liiketalouden alan AMK-opiskelijoita tutustumaan Punaisen Ristin ja SPR-Kirppiksen mahdollisuuksiin oppimisympäristönä. Täällä saa mahdollisuuden syventää ja täydentää osaamista myös asiakaspalvelun, myynnin, markkinoinnin sekä henkilöstö- ja taloushallinnon asioissa.